Crude Jokes Affect the Behavior of Elementary School Students - Mohd Razimi Husin; Muhammad Amir Syahmi Ahmad Nordin; Siti Mariam Mohd Nizam; Amira Imran; Siti Nooroni Ya’akub; Bor Aziemah Mohd Razali; Wan Norhaliesha Wan Rozieman; Nurul Ai Syafiqah Muhammad Daud (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2023)
Gurauan adalah salah satu bentuk perbuatan atau kata-kata untuk bergurau. Gurauan yang berbentuk perbuatan tidak terkecuali juga sebagai gurauan kasar. Hal ini kerana gurauan berbentuk perbuatan tidak terlepas daripada memberi kesan yang buruk kepada mangsa terlibat. Kajian mengenai gurauan kasar ini telah dilakukan dengan menggunakan kaedah temu bual bersama dengan seorang guru yang berpengalaman dalam isu berkaitan tingkah laku atau masalah disiplin pelajar untuk memperoleh dapatan maklumat mengenai punca, cara mengatasi dan perkara-perkara yang berkaitan dengan gurauan kasar ini. Terdapat beberapa sebab atau objektif yang menjadikan kajian ini penting untuk dilaksanakan menurut pendapat peribadi kami. Kajian ini dilakukan dengan semangat yang sepenuh hati bagi mengenal pasti penyebab berlakunya atau masalah lain yang berkaitan gurauan kasar ini dengan lebih mantap. Tujuan kaedah temu bual ini dipilih adalah kerana memudahkan penyelidik untuk memilih lokasi dan waktu yang sesuai. Responden yang telah ditemu bual oleh pengkaji adalah seorang guru yang berwibawa. Hasil kajian telah mendapati bahawa gurauan kasar ini boleh mendatangkan kesan dan implikasi yang buruk walaupun gurauan itu hanya sekadar untuk berhibur dan berseronok sahaja kerana ada sesetengah pelajar yang mengambil atau menganggap gurauan tersebut sebagai serius dan mungkin akan mengundang kepada beberapa permasalahan konkrit yang tidak diingini.Crude Jokes Affect the Behavior of Elementary School StudentsAbstract: A joke is one form of action or words to joke. Jokes in the form of actions are not excluded as rude jokes. This is because pranks in the form of acts cannot escape from having a bad effect on the victims involved. The study on this rude joke has been done by using the interview method together with a teacher who has experience in issues related to student behavior or discipline problems to obtain information about the causes, how to overcome and things related to this rude joke. There are several reasons or objectives that make this study important to carry out according to our personal opinion. This study was carried out with wholehearted enthusiasm to identify the cause of occurrence or other problems related to this rude joke more firmly. The purpose of this interview method was chosen because it made it easier for the researcher to choose a suitable location and time. The respondent who was interviewed by the researcher is an authoritative teacher. The results of the study have found that this rude joke can have bad effects and implications even if the joke is just for entertainment and fun because there are some students who take or consider the joke as serious and may lead to some unwanted concrete problems.Keywords: Behavior, Crode Jokes, Student.